poniedziałek, kwiecień 29, 2024
Strona 68

Kuchnia wegetariańska

0

Każdy z nas wie, że nie całe społeczeństwo żywi się pokarmami roślinnymi jak i zwierzęcymi. Część populacji wybiera zupełnie inną dietę, nie tylko z przyczyn zdrowotnych, ale również z własnego wyboru. Mowa tutaj o wegetarianach, którzy w swojej kuchni ograniczają się tylko do warzyw, owoców oraz produktów, które dają zwierzęta z wyłączeniem mięsa. Na temat przyczyn wegetarianizmu można dyskutować bardzo długo, jednakże na pewno można stwierdzić, że taka kuchnia znacznie różni się od kuchni przeciętnego człowieka na świecie. Ze względu na brak mięsa i zwierzęcego tłuszczu należy skupiać się na produktach, które są bogate w żelazo, wapń czy też magnez. Awitaminoza to najczęstszy przypadek medyczny wśród wegetarianin. W większości przypadków produkty mięsne są zastępowane zamiennikami, które nie tyle w smaku, co w ilości witamin dorównuje pospolitym kotletom. Jednakże zdarzają się ludzie, którzy w ogóle nie spożywają produktów, które mają jakikolwiek związek z istotami żywymi. Mowa tutaj o weganach.

fabrykatrzciny.pl

Szybko i niezdrowo jesz tak też umierasz

0
Kaszka ryżowa z owocami

Czas spojrzeć prawdzie w oczy, ludzie masowo zaczynają stołować się w barach szybkiej obsługi, to po prostu przerażające! Kfc, mcdonald to najczęściej odwiedzane lokale. Szczególnie aktualne pokolenie wybrało sobie taką drogę. Mimo iż świat kuchni rozwija się z każdym krokiem młodzież woli niezdrowe jedzenie. Dawniej nie można było liczyć na pomoc w gotowaniu a dziś to po prostu drobnostka, wystarczy tylko chcieć. Internet, telewizja umożliwiają odpowiedź praktycznie na wszystkie pytania. Mimo to w barach szybkiej obsługi jest przeludnienie. Wystarczy zabawić się w obserwatora, usiąść i spojrzeć na tych wszystkich ludzi opychających się niezdrową żywnością, to jest po prostu okropne. Zapracowanie to najlepsza wymówka, śmieszna bo przecież na ciepły, prawdziwe posiłek wcale nie potrzeba tak dużo czasu. Zastanówmy się co będzie za kilka lat. Tylko ci którzy dbają o swoje zdrowie będą szczęśliwi bo zdrowi, reszta walcząca z problemami z sercem nadwagą. Jesteś tym co jesz to odpowiednie hasło. Kuchnia kojarzy się z pięknymi zapachami a wchodząc do lokalu na mieście czuć domowe jedzenie? Raczej sztuczność, a my przecież jesteśmy ludźmi. Gotując wiesz co jesz, na pewno posiłek lepiej smakuję dzięki świadomości, że zrobiło się go samodzielnie. Kuchnia nie jest obowiązkiem a wielką przyjemnością. Katorgą nazywają ci którzy jeszcze nie próbowali, nie poznali tego fajnego uczucia tworzenia.

curio.pl

Kuchenne AGD

0

Jeśli jesteśmy smakoszami kawy, a brak nam czasu i pieniędzy by codziennie przesiadywać w kawiarniach, dobrym rozwiązaniem jest zakup własnej kawiarki. Już za kilkaset złotych możemy cieszyć się prawdziwym cappuccino, espresso czy latte. Sekretem dobrej kawiarki jest system, który miele kawę i zaparza ją pod wysokim ciśnieniem. Taka świeżo mielona kawa nie ma sobie równych. Większość ekspresów do kawy ma specjalną dyszę do ubijania mleka. Do pojemnika wlewamy wodę, przełączamy pokrętło i podstawiamy pod dyszę pojemnik z mlekiem lub śmietanką. Kilka minut wystarczy aby ubić przepyszną piankę i kawa gotowa. Przydatnym sprzętem w naszej kuchni może być również grill elektryczny, tym bardziej jeśli mamy problemy ze zdrowiem, utrzymaniem właściwej masy ciała lub chorujemy na cukrzycę. Grillowanie potraw jest zdecydowanie zdrowszą metodą ich przyrządzania niż na przykład pieczenie czy smażenie na głębokim tłuszczu. Grillować możemy zarówno mięso, wyśmienita jest choćby karkówka, ryby na przykład łososia czy pstrąga a także warzywa, na przykład bakłażany, cukinię, paprykę czy pieczarki.

dermix.pl

Ryby

0
Gdy chcemy dobrze zjeść

Ryby są produktem spożywczym, który uważany jest za zdrowy i smaczny. Powinniśmy spożywać w tygodniu jak najwięcej ryb, wyzbywając się mięsa wieprzowego i wołowego. Ryby przyrządzamy na bardzo różne sposoby, możemy je smażyć w panierce na patelni, piec w ziołach w piekarniku, lub dusić. Najpopularniejszą przyprawą rybną jest sól, pieprz cytrynowy, który nadaje jej aromatu, jak również sprawia, że ryba jest bardziej smaczna. Szczególnie w przypadku ryb grillowanych lub pieczonych. Do ryb bardzo często wykorzystujemy zioła tj. tymianek, gorczyca, cząber, pietruszka, czosnek, rozmaryn, oraz bazylia, i jałowiec. Wszystkie te przyprawy dostaniemy w sklepie spożywczym, w opakowaniach, na których odwrocie znajdziemy także inne zastosowania przypraw (np. w przypadku mięs). Jak wiemy nie każda przyprawa idealnie się nadaje do ryb, i komponuje się zapach-owo jak i smakowo. Dlatego powinniśmy korzystać z podpowiedzi dobierania przypraw wymienionych powyżej. Wiele informacji na temat przygotowywania ryb znajdziemy w internecie. Dla osób wymagających polecamy także strony z przepisami, które możemy wykorzystać przy najbliższej okazji przyrządzania danej ryby. W przepisach znajdziemy produkty niezbędne do ich przyrządzenia.

blackbook.pl

Zalety stosowania naświetlaczy do jaj

0

Jeżeli chcemy rozpocząć prowadzenie działalności gastronomicznej, musimy liczyć się z faktem, żen nasz lokal będzie kontrolowany przez sanepid, co ma na celu sprawienie, że w lokalu będą panowały czyste, higieniczne, wręcz sterylne warunki. Najważniejszym elementem, jest oczywiście czystość w kuchni, a szczególnie czystość i świeżość składników używanych do przygotowywania dań. O ile co do świeżości, sprawa jest względnie prosta – wystarczy po prostu zaopatrywać się w składniki z zaufanych źródeł i każdorazowo sprawdzać, czy dane pożywienie jest świeże, o tyle kwestia czystości, zależy już praktycznie tylko od nas. Warto pamiętać o regularnym myciu nie tylko sprzętu kuchennego, ale także wszelkiego rodzaju żywności, która owego mycia wymaga. Szczególnie istotną sprawą, jest dbanie o świeżość i higienę jaj, używanych w kuchni. Dlaczego? Otóż, jest to składnik, który stosunkowo szybko może ulec zepsuciu, przetrzymywany w nieodpowiednich warunkach. Warto także pamiętać o tym, że skorupka jajka jest siedliskiem licznych, niebezpiecznych dla człowieka bakterii (E-Coli, Salmonelli), grzybów, drobnoustrojów i innych szkodliwych substancji. Dlatego tak bardzo istotny element stanowi higiena jaj. Jeżeli jajka zamierzamy poddać w jakiś sposób obróbce termicznej – gotowaniu, smażeniu itp., wtedy wystarczy je umyć w ciepłej wodzie, bądź wyparzyć. Jeżeli jednak musimy już używać ich w stanie surowym, należy poddać je naświetlaniu w specjalnym urządzeniu – naświetlaczu do jaj. Naświetlacze te, mają bardzo wiele zalet w gastronomii – pozwalają na sterylizacje dużej ilości jaj naraz, charakteryzują się bardzo szybkim czasem działania (kilkadziesiąt sekund), oraz długą żywotnością (lampy nadfioletowe mogą działać kilka tysięcy godzin). Istotne jest także to, że naświetlacze do jaj, są najskuteczniejszą metodą dezynfekcji jaj, co pozwala na uzyskanie najwyższej czystości, a tym samym bezpieczeństwa dla naszych klientów, co powinno być naszym priorytetem.

electrownia.pl

Gdzie po najlepsze jedzenie?

0
Kuchnia orientalna – kuchnia wietnamska

Jak zjeść to oczywiście jak najlepiej, ale gdzie należy się udać, żeby trafić na najlepsze jedzenie. Pytanie jest dosyć trudne do rozpatrzenia, szczególnie w świecie, w którym dominują tanie i bardzo podejrzane jakościowo restauracyjki i budki z jedzeniem na wynos. W przeważającym stopniu jesteśmy także zdominowani przez chemicznie zmodyfikowane jedzenie, które nie napawa optymizmem w czasie jego konsumowania. Dobrze jednak, wracając do rzeczy gdzie najlepiej zjeść. Przede wszystkim należy zastanowić się nad powrotem do kultury kupowania jedzenia bezpośrednio od producenta, albo na drobnych bazarkach, gdzie często można trafić na prawdziwe perełki kulinarnej sztuki. Tacy ludzie, którzy sprzedają swój towar na bazarkach mają świadomość, że być może wróciły ich czasu. Nie chodzi jednak o to, aby zwiększać ceny. Coraz częściej rozumiemy, że właśnie jedzenie z pierwszej ręki, nieprzetworzone przez ogromne koncerny nadaje się do jedzenia i daje nam prawdziwą wartość energetyczną. Nie ma sensu się oszukiwać, że dzisiaj najesz się czymś z puszki lub co gorsza plastikowego opakowania. Takie półprodukty praktycznie nie mają żadnej wartości odżywczej i należy o tym pamiętać w pierwszej kolejności.

frywolna.pl

Po co gotować w domu?

0

Komuś może wydać się dziwne pytanie, po co gotować w domu. Dla wielu osób jest to najzwyklejszy na świecie sposób odżywiania się, a domowa kuchnia stanowi główne źródło wszystkich spożywanych posiłków. Jednak dla osób, które najczęściej jedzą na mieście, pytanie to nabiera zupełnie innego wymiaru. Jaki miałby być cel przyrządzania posiłków w domu, skoro można kupić w restauracji lub barze śniadanie, obiad i kolację? W ich oczach, ma to tę przewagę nad kulinariami domowymi, że nie trzeba wkładać żadnego wysiłku i czasu w zakupy, przyrządzenie potraw, a potem w sprzątanie ze stołu i zmywanie. Z tej perspektywy to żmudne uciążliwe czynności. Zupełnie nie dostrzegają, że gotowanie może być po prostu przyjemnością, w która można włożyć mnóstwo serca i pomysłowości. Wspólne przyrządzanie posiłków ma tez wartość integrującą członków rodziny, a ich wspólne spożywanie to niekiedy jedyna możliwość spędzenia wspólnego czasu. Jest jeszcze dość istotna kwestia ceny. W domu jest zdecydowanie taniej.

diapazon.pl

Dieta kapuściana sposobem na cud

0
Kuchnia orientalna, wietnamska

Osoba Prezydenta Kwaśniewskiego, który zachwalał efekty, jakie niesie korzystanie w diety kapuścianej, wiele osób podjęło próby zastosowania podobnych rozwiązań. Omawiana dieta zakłada spożywanie przez określony okres czasu znacznych ilości kapusty w połączeniu innymi, wybranymi składnikami odżywczymi. Dieta kapuściana miała przynieść szybkie oraz znaczne efekty w utracie wagi. Niestety, tak powszechnie zachwalana dieta, niosła ze sobą wiele negatywnych skutków dla naszego organizmu. Żaden użytkownik nie postarał się nawet dowiedzieć o ich ewentualnym wystąpieniu przed zastosowaniem danej diety. Problemy rozpoczęły się już po utracie zdrowia jednostek. Dieta kapuściana w większości dostarcza organizmowi produktów zakwaszanych. Oznacza to, że w organizmie gromadzi się spora ilość kwasów nie mogących ulec zneutralizowaniu. Do tego typu zabiegów służą, przede wszystkim, zasadowe produkty żywnościowe, których w przypadku omawianej diety jest bardzo mało. Nadmierna ilość kwasu powoduje różnorodne zatrucia organizmu i prowadzi do rozwoju choroby takiej, jak dna moczanowa. Jest to nieuleczalna choroba, którą można kontrolować jedynie poprzez zażywanie systematycznie określonych leków. Brak farmaceutyków może powodować ataki, które charakteryzują się ogromnym bólem poszczególnych części ciała. Jak widać nierozważne stosowanie polecanych sposobów odchudzania może radykalnie zmienić całe nasze życie.

dessire.pl

Podłoga w kuchni

0

Każdy z nas stara się, aby wszystkie pomieszczenia w jego domu mogły być naprawdę dobrze dobrane pod względem wyglądu do potrzeb jakie ma. W wielu wypadkach dom jest traktowany w dzisiejszych czasach jako prawdziwe schronienie przed codziennymi problemami i zawsze można się do niego udać jeżeli tylko będziemy mieli takową potrzebę. W wielu wypadkach ludzie starają się o to, aby móc dla siebie dobrać dobre elementy wykończenia w szczególności tych miejsc gdzie spędza się naprawdę sporo czasu. Dlatego też miejsca takie jak chociażby kuchnia są jednym z najważniejszych w całym domu. Trzeba w niej zapewnić nie tylko dobre umeblowanie, ale również zadbać o szczegóły takie jak podłoga. Bez odpowiedniego jej dobrania będziemy mieli z pewnością dość duży problem w przyszłości jeżeli chodzi o jej czyszczenie. Najlepiej pasuje w tym miejscu podłoga wykonana z płytek, które nie tylko są zupełnie nie czułe na działanie wilgoci, ale również doskonale się sprawują jeżeli chodzi o czyszczenie. W sklepach można dobrać dla siebie naprawdę sporą gamę ich kolorów gdzie niektóre z nich mogą się nawet układać w różnego rodzaju mozaiki, które jeszcze lepiej pasują do naszych czterech ścian i dodają im świetności. Starajmy się mądrze wybierać dodatki do naszego domu.

flipeo.pl

Pyszna ryba

0

Jeśli lubicie ryby, to mamy dla was wspaniały przepis, na super sałatkę, która pasuje niemal na każdą okazje, by zachwycić podniebienia naszych bliskich czy znajomych! Przedstawiamy przepis na sałatkę z wędzonym łososiem. Składniki, które będą nam potrzebne do przyrządzenia to: pół główki dużej sałaty lodowej, 5dag wędzonego łososia, 6dag sera żółtego. Do przyrządzenia sosu do naszej sałatki będą nam potrzebne: sól, dwie łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki cukru, ząbek czosnku, łyżka octu winnego, pół łyżeczki musztardy i płaska łyżeczka oregano. Przejdźmy już do przygotowania naszej sałatki: sałatę myjemy i dobrze osuszamy, rwiemy na kawałki. Łososia kroimy w cienkie, długie plasterki. W misce do salaty układamy kolejno warstwami sałatę, żółty ser i łososia. Oliwę mieszamy z octem, musztardą, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem i oregano roztartym w palcach, następnie sosem polewamy naszą sałatkę. Po chwili, możemy się już delektować przepysznym smakiem sałatki, którą sami przyrządziliśmy w tak krótkim czasie (około 20 minut).

fajnaoferta.pl

ZOBACZ TEŻ