Jeżeli chcemy rozpocząć prowadzenie działalności gastronomicznej, musimy liczyć się z faktem, żen nasz lokal będzie kontrolowany przez sanepid, co ma na celu sprawienie, że w lokalu będą panowały czyste, higieniczne, wręcz sterylne warunki. Najważniejszym elementem, jest oczywiście czystość w kuchni, a szczególnie czystość i świeżość składników używanych do przygotowywania dań. O ile co do świeżości, sprawa jest względnie prosta – wystarczy po prostu zaopatrywać się w składniki z zaufanych źródeł i każdorazowo sprawdzać, czy dane pożywienie jest świeże, o tyle kwestia czystości, zależy już praktycznie tylko od nas. Warto pamiętać o regularnym myciu nie tylko sprzętu kuchennego, ale także wszelkiego rodzaju żywności, która owego mycia wymaga. Szczególnie istotną sprawą, jest dbanie o świeżość i higienę jaj, używanych w kuchni. Dlaczego? Otóż, jest to składnik, który stosunkowo szybko może ulec zepsuciu, przetrzymywany w nieodpowiednich warunkach. Warto także pamiętać o tym, że skorupka jajka jest siedliskiem licznych, niebezpiecznych dla człowieka bakterii (E-Coli, Salmonelli), grzybów, drobnoustrojów i innych szkodliwych substancji. Dlatego tak bardzo istotny element stanowi higiena jaj. Jeżeli jajka zamierzamy poddać w jakiś sposób obróbce termicznej – gotowaniu, smażeniu itp., wtedy wystarczy je umyć w ciepłej wodzie, bądź wyparzyć. Jeżeli jednak musimy już używać ich w stanie surowym, należy poddać je naświetlaniu w specjalnym urządzeniu – naświetlaczu do jaj. Naświetlacze te, mają bardzo wiele zalet w gastronomii – pozwalają na sterylizacje dużej ilości jaj naraz, charakteryzują się bardzo szybkim czasem działania (kilkadziesiąt sekund), oraz długą żywotnością (lampy nadfioletowe mogą działać kilka tysięcy godzin). Istotne jest także to, że naświetlacze do jaj, są najskuteczniejszą metodą dezynfekcji jaj, co pozwala na uzyskanie najwyższej czystości, a tym samym bezpieczeństwa dla naszych klientów, co powinno być naszym priorytetem.

electrownia.pl

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ