Nie jest łatwo obecnie zadbać o zdrową dietę, która dostarczy nam wszystkich właściwych składników odżywczych. Jesteśmy tak zaaferowani swoimi obowiązkami, że coraz częściej odpuszczamy regularne odżywianie, a nawet niektóre posiłki w ciągu dnia, w tym także śniadanie – to, które jest najważniejsze, gdyż daje nam siły i energii na początek dnia. Także na pożywny obiad nie zawsze mamy czas i zwykle zaspokajamy swój głód przez niezdrowe, słone przekąski jak np. zapiekankę, hamburger, kebab, czy frytki. Ważne jednak, żeby pamiętać też o bogactwie odpowiednich witamin – a te są obecne w warzywach i owocach. Warzywa oczywiście są również dostępne w słonych przekąskach – ważne więc, aby wiedzieć, w jaki sposób je przygotować, aby były zjadliwe i mogły nam przekazać to, co realnie oczekujemy. A oczekujemy zazwyczaj różnorodnych produktów – są osoby, które potrzebują węglowodanów, niektórzy potrzebują białka, a inni tłuszczy. Ważne jest również żelazo, ale są też tacy, którzy potrzebują uzupełnić cukry. Może mieć to wpływ na wiele istotnych elementów naszego organizmu – np. na poziom cholesterolu, poziom czerwonych i białych krwinek, itp. Trzeba więc dokładnie przeanalizować, które z potraw nadają się najlepiej do naszego codziennego planu żywieniowego. Np. żelazo pełni funkcję zabezpieczającą w naszym organizmie. Pozwala na wytworzenie nowej hemoglobiny, zwłaszcza jeśli stracimy dużo krwi. Najpopularniejszym i powszechnie znanym skutkiem niedoboru żelaza jest anemia. Objawia się ona wieloma niezbyt przyjemnymi dolegliwościami – takimi jak np. zmęczenie, ospałość, blady kolor skóry, zawroty głowy, spowodowaniem, że włosy będą kruche i łamliwe, a mogą pojawić się także problemy z pamięcią oraz zaburzenie koncentracji, a nawet kołatanie serca, czy pogorszenie nastroju – ze skłonnością do nastrojów depresyjnych. Dlatego warto jest znaleźć warzywa bogate w żelazo, albo inne pokarmy, które uzupełnią ten jakże cenny budulec w przypadku jego niedoboru. W przypadku nadmiaru żelaza jednak też mogą pojawić się dolegliwości taki jak zaparcia, czy wzdęcia, a w konsekwencji nawet marskość wątroby. Dlatego trzeba uzupełniać żelazo w sposób skrupulatny. Przede wszystkim – co traktuje się jako podstawę przy uzupełnianiu żelaza – to czerwone mięso generuje bardzo dużą ilość tego budulca. M.in. wątróbka jest tutaj popularnym przysmakiem w celu uzupełnienia zasobów żelaza, mimo że nie wszyscy ją lubią. Również warzywa strączkowe takie jak np. fasola, czy groch to bogactwo żelaza. Warto jeść także soję albo brokuły, które często występują w zestawie diet osób będących fanami zdrowego odżywiania. Również mleko jest bogate w żelazo, a także jajka – zwłaszcza ich żółtko. Jeśli chodzi o pieczywo, to przede wszystkim chleb pełnoziarnisty dostarczy do organizmu istotną część tego budulca. Warto wymienić także owoce – maliny, porzeczki, czy poziomki składają się z żelaza, ale także awokado. Ci, którzy nie lubią wątróbki mogą ją zastąpić potrawami rybnymi – które także mają w sobie wiele żelaza, a są znacznie bardziej przystępne w smaku.