przyprawy

Dania pochodzące z Indii kojarzą się z bogactwem smaków i aromatów, które zawdzięczają różnorodności przypraw. Wbrew pozorom niektóre dodatki z kuchni indyjskiej warto wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na walory smakowe i możliwość urozmaicenia posiłków. Wiele przypraw z tej części świata ma także naprawdę interesujące właściwości zdrowotne, o których nadal mówi się zdecydowanie zbyt rzadko.

Curry

Na początku warto zaznaczyć, że curry jest mieszanką różnych przypraw. Najczęściej można spotkać się z żółtym, dość łagodnym proszkiem, jednak dostępne są również ostrzejsze wersje w kolorze czerwonym i zielonym. Kolor i ostrość curry zależą od składu produktu. Najczęściej w torebeczkach z aromatyczną przyprawą można spotkać chili, kurkumę, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, pieprz cayenne i czarny, gorczycę czy też czosnek.

Już niewielka ilość proszku dostępnego na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniaindyjska/ może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Regularne dodawanie curry do posiłków może zapobiegać nowotworom i chorobom układu krążenia. Ponadto ze względu na obecność żelaza jest polecane osobom z anemią. Ważną zaletą przyprawy jest także działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Curry można dodawać do dań z ryżem, sosów, zup, sałatek, mięsa, a nawet ryb i owoców morza.

Garam masala

Egzotycznie brzmiąca nazwa przyprawy jeszcze do niedawna niewiele mówiła wielu mieszkańcom Europy. Kuchnia indyjska stała się jednak bardzo popularna w ostatnich latach i przestała kojarzyć się jedynie z curry. Garam masala, podobnie jak curry, jest średnio pikantną mieszanką przypraw. Ma jednak inny smak i zapach, różni się także nieco kolorem. W składzie można znaleźć m.in. kolendrę, kmin rzymski, cynamon, gałkę muszkatołową oraz cynamon.

Wykazuje właściwości antynowotworowe i może znacząco wzmocnić odporność organizmu. Ponadto poprawia działanie układu pokarmowego i świetnie radzi sobie np. z zaparciami. Garam masala jest polecane osobom z chorobą Parkinsona i Alzheimera. Tak dobry wpływ na zdrowie na pewno ma związek  z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i przeciwbakteryjnymi wyrazistej mieszanki przypraw.

Cynamon

Tej przyprawy zdecydowanie nie trzeba nikomu przedstawiać. Cynamon cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym, jednak warto sięgać po niego znacznie częściej. W ofercie sklepu Kuchnie Orientalne można zaopatrzyć się zarówno w wersję mieloną, jak i laski cynamonu. Co ciekawe, korzenna przyprawa może nadać ciekawy smak nie tylko deserom, ale też mięsu, rybom i zupom.

Cynamon wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, jest również znanym antyoksydantem. Nie bez powodu może wspomóc leczenie przeziębienia czy też chorób dróg oddechowych. Ponadto ze względu na działanie rozgrzewające jest polecany na bóle reumatyczne. Może także poprawić stan cery i często jest wykorzystywany przez fanki domowych zabiegów kosmetycznych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ