kucharz a BHP

Gastronomia jest rodzaj działalności, którą można zdefiniować jako przetwarzanie surowców spożywczych na posiłki oraz napoje. Jest to dostarczanie przygotowanych posiłków klientom stacjonarnie lub na wynos. Jest to praca związana z żywnością, dlatego więc ważne są wymogi bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Traktowane są one priorytetowo. Praca powinna być bezpieczna zarówno dla kucharza jak i dla klientów, którzy sam konsumentami przygotowanej żywności.

Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/praca-kucharza-a-bhp/

Co powinna znajdować się w małej gastronomii?

Będzie to przede wszystkim dwukomorowy zlewozmywak, który będzie musiał posiadać konieczność zimnej i ciepłej wody. Umywalka powinna być wyposażona w mydło, jednorazowe ręczniki oraz suszarkę do rąk. W takiej gastronomii powinna znajdować się również wydzielone miejsce przeznaczone do przetrzymywania odzieży oraz obuwia roboczego. Oddzielne miejsce powinien mieć również zapas środków odzieży i czystości. Sprzęt oraz środki do utrzymywania czystości nie mogą być przechowywane z żywnością. Wymagana będzie również dodatkowa szafa na materiały i środki służące do dezynfekcji i ochrony przed bakteriami i wirusami.

Wymogi, które musi spełniać duża gastronomia

Oprócz wszystkich środków bezpieczeństwa, które musi spełniać mały lokal, wymagany jest również szereg innych następstw. Będzie to przede wszystkim wymógł pomieszczenia, w którym odbywa się ciągła praca, nie może on być niższy niż 3,3 m. Jeżeli zamontowana jest odpowiednia wentylacja, wówczas sufit może być położony niżej – na wysokości 2,5 m. Wentylacja w takim lokalu powinna być sprawna i odprowadzać opary z gotowania, smażenia oraz innej obróbki termicznej na zewnątrz pomieszczenia. Temperatura w lokalu nie może być niższa niż 14 stopni Celsjusza, chyba że charakter pracy tego wymaga. Chodzi tutaj o pomieszczenie takie jak chłodnia. Narożniki ścian powinny być odpowiednio zabezpieczone przed uszkodzeniami mechanicznymi. Okna powinny mieć łatwy dostęp do otworzenia z poziomu podłogi, ponadto muszą być wyposażone w moskitiery. Toalety dla personelu i gości nie mogą być te same. Toaleta od miejsca pracy powinna być oddalona nie więcej niż 75 m.

Inne wymogi BHP, które muszą być spełnione przy pracy w gastronomii

  • Muszą być spełnione wszystkie wymogi z przepisów o bezpieczeństwie żywności. 
  • Wydzielone osobne pomieszczenie do obróbki mięsa, warzyw i owoców jest konieczne
  • Lodówki muszą być sprawne oraz posiadać termostaty. 
  • Blaty oraz podłogi, muszą być proste w użytkowaniu i zachowywaniu czystości. 
  • Serwując napoje wymagane jest posiadanie zmywarki z funkcją wyparzania. 
  • Myjąc naczynia wyraźnie powinno odciąć drogi tych czystych i brudnych, nie mogą się one krzyżować. 
  • Wszelkie sztućce oraz sprzęty, które posiadają kontakt z żywnością koniecznie mają wymóg posiadania atestu Państwowego Zakładu Higieny. 

Zobacz też: http://www.zareczona.pl/zamawianie-tortu-na-rozne-okazje/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ