Kuchnia orientalna, wietnamska

Najpopularniejszą kuchnią orientalną w Polsce jest kuchnia wietnamska. Charakteryzuje ją różnorodność składników wietnamskich, bogactwo przypraw i oryginalność podania.Kuchnia orientalna a zwłaszcza wietnamska ma wyszukany aromat i niezwykły smak, dlatego są tak uwielbiane przez Polaków. Kuchnia wietnamska dzieli się na trzy regiony. Każdy z nich, choć reprezentuje tę samą kuchnię, posiada cechy odróżniające go od reszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Kuchnia orientalna w tym przypadku kuchnia wietnamska do przyrządzenia swoich dań potrzebuje orientalnych składników takich jak trawa cytrynowa czy mong toi (są to świeże, soczyste liście zieleni wykorzystywane do zup i nie tylko). Kuchnia orientalna to nie tylko kuchnia wietnamska, ale także chińska, japońska, tajska. Każda z tych kuchni orientalnych rządzi się swoimi prawami, każda z nich ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, ktoś kto lubi eksperymentować to jak najbardziej polecamy mu spróbowanie kuchni orientalnej.

twojafanaberia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ