Kuchnia orientalna to kuchnia, która cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. Kuchnia ta czerpie inspiracje z kuchni tajskiej, chińskiej i wietnamskiej. I właśnie ta ostatnia inspiracja, czyli wietnamska jest najpopularniejszą kuchnią orientalną w Polsce. Kuchnia orientalna – wietnamska charakteryzuje się różnorodnością składników, bogactwem przypraw i oryginalnością podania. Potrawy wietnamskie mają wyszukany aromat i niezwykły smak.Kuchnia orientalna – wietnamska dzieli się na kuchnię pochodzące z 3 regionów Wietnamu: Hue, Sajgon i Hanoi. Każdy z tych regionów, choć reprezentuje tę samą kuchnię, posiada cechy odróżniające je od reszty. Region Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i z oryginalnego podania. W Sajgonie dodaje się do potraw więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast region Hanoi to potrawy przygotowywane w prosty i szybki sposób. Kuchnia orientalna – wietnamska to przede wszystkim świeże i zdrowe składniki. Tradycyjne wietnamskie dania to: sajgonki i zupy.