Zapiekanka jest daniem, które coraz chętniej jest stosowane w kuchniach naszego kraju. Ma swoje nieodparte zalety – jest to danie stosunkowo łatwe do zrobienia, możemy do niego użyć bardzo różnorodnych składników, które akurat mamy pod ręką lub które zostały w lodówce, niewykorzystane w inny sposób. Jednak aby zapiekanka, niezależnie od tego, z jakich składników była wykonana, udała się, warto jest zastosować kilka uniwersalnych czynności. Naczynie żaroodporne, w którym będzie pieczona, warto jest wysmarować czosnkiem – zapewni odpowiedni aromat, jak też wysmarować przed pieczeniem masłem i rozgrzać odpowiednio, aby zapobiec przyleganiu do dna i ścianek zapiekanki jej poszczególnych składników. Warzywa, które będziemy używać do pieczenia, warto przedtem lekko podsmażyć z przyprawami – zapobieże to wypływaniu z nich wody – podobnie jak nie należy zbyt szczelnie przykrywać naczynia, w którym zapiekankę pieczemy. Możemy taką zapiekankę przygotować już na wiele godzin przed jej pieczeniem, niech sobie spokojnie stoi w lodówce, jednak nie należy wlewać w nią jeszcze sosu – ta czynność zarezerwowana jest dopiero bezpośrednio przed wstawieniem do piekarnika.