Moda na orientalną kuchnię dotarła do Polski już dawno, a coraz szersza wiedza na jej temat sprawia, że grono sympatyków azjatyckich specjałów konsekwentnie się poszerza. Dziś wielu z nas sięga po przepisy na azjatyckie dania ze względu na fakt, iż dieta ta jest dietą wyjątkowo zdrową. W gronie tych produktów, które w azjatyckim menu pojawiają się dość często, miejsce bardzo ważne zajmuje kudzu. Dlaczego warto sięgać po przepisy, w których kudzu się pojawia jako jeden z głównych dodatków?
Czym właściwie jest kudzu? Ten tajemniczy składnik to nic innego, jak starty korzeń, który następnie wykorzystywany jest jako naturalny zagęszczacz do sosów, z którego od lat tak chętnie korzystają mieszkańcy Chin oraz Japonii. Kudzu jest zdrowszą alternatywą dla takich zagęszczaczy, jak skrobia kukurydziana, ma też o wiele lepszy wpływ na smak oraz wygląd powstających przy jego wsparciu sosów. Delikatny aromat oraz spora wartość odżywcza sprawiają, że przepisy na sosy powstające na bazie kudzu cieszą się coraz większą popularnością. Co można zyskać w chwili, gdy włączy się je do swej diety? Wiadomo, że kudzu z powodzeniem może być naturalnym lekiem na takie problemy, jak silny ból głowy, jest też cennym wsparciem dla alergików oraz dla tych, którym dokuczają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Kudzu pomaga też w leczeniu niektórych zaburzeń żołądkowych, a z jego niezwykłych właściwości mogą też z powodzeniem korzystać te osoby, którym życie utrudnia astma. Dieta, w której będą się pojawiać sosy z dodatkiem kudzu, może mieć zatem pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia każdego z nas, zatem rosnąca popularność tego orientalnego dodatku do wielu potraw nikogo już dziwić nie powinna.

atvn.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ