Najczęściej serwowaną zupą na lato jest właśnie zupa jarzynowa. Najczęściej uwzględniamy w takiej zupce warzywa takie jak: marchew, ziemniaczki, kalafior, brokuły, brukselkę, seler. Zupy jarzynowe są smaczne i pożywne, są źródłem witamin, zwłaszcza wtedy, kiedy przygotowuje się je ze świeżych warzyw. Zupa jarzynowa z dodatkiem kiszonego ogórka jest takim różnorodnym miszmaszem. Nadaje się doskonale na gorące popołudnia, wtedy, kiedy się nie chce jeść. Jest zarówno sycąca, ale także skutecznie gasi pragnienie. Zupy jarzynowe najczęściej podaje się z ziemniakami ugotowanymi w środku lub z pieczywem. Najczęściej taka zupka nie jest jedynym daniem, na obiad można podawać ją z takimi potrawami jak naleśniki, kluski na słodko, ryż na mleku, placki ziemniaczane a także omlety. Zupa jarzynowa wspaniale smakuje w formie papki, wystarczy zmiksować lekko rozgotowane warzywa i doprawić taką gęstą zupkę oraz udekorować ziołami np. posiekana pietruszką lub koperkiem a do smaku dodać jeszcze odrobinę śmietany.

quadrat.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ