Powszechnie wiadomo, że kolor owoców i warzyw ma znaczenie. Barwa pozwala określić, jakie substancje odżywczy, a tym samym właściwości, dany owoc czy też warzywo posiada. Bogactwo produktów w kolorze zielonym nie tylko poprawia samopoczucie, ale także wpływa na szczupłą sylwetkę.
Wybierajmy w sklepach zielone owoce i warzywa, ponieważ to one oczyszczają organizm z toksyn. Dodatkowo wzmacniają organizm i regulują ciśnienie krwi. Substancje zawarte w tym zielonym dobrodziejstwie pomagają w transporcie tlenu w naszym organizmie, co z kolei wspomaga proces spalania umożliwiający zrzucanie nam zbędnych kilogramów.
Istotą zielonej diety jest budowanie jadłospisu w taki sposób, by w każdym posiłku wykorzystywane było przynajmniej jedno zielone warzywo bądź owoc. Przykładowo na śniadanie możemy zjadać zielony owoc albo też twarożek czy omlet z dodatkiem szczypiorku, pietruszki lub innych ziół. Doskonałym pomysłem na obiad są brokuły, brukselki, szpinak, sałata – w postaci dodatku do chudego mięsa, ryby czy w postaci zupy. Na kolację spożywać możemy surówkę z zielonych warzyw (ogórka, papryki, sałaty) z dodatkiem ziół i pełnoziarnistego pieczywa.
Warto wzbogadać potrawy ziołami (natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem, kolendrą, bazylią, miętą). Wspomagają one przemianę materii i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Można pić soki z zielonych owoców, na przekąskę doskonałe będą winogrona czy zielone jabłko.
Podobnie jak w przypadku każdej diety, należy pić dużą ilość wody, pamiętając, że np. brokułowa zupa również wlicza się do łącznej ilości spożywanych płynów. Zielona dieta, doskonała na wiosnę, wpłynie szczególnie pozytywnie na naszą talię.
[Głosów:0 Średnia:0/5]