Zazwyczaj do sałatek i surówek dodajemy aromatyczne sosy sałatkowe. Nie obyłoby się gdyby do greckiej sałatki z serem typu feta nie dodać sos winegret. Taki sos można samemu zrobić. Niektórzy polecają, aby robić je w połączeniu kompozycji ulubionych, aromatycznych ziół i oliwy z oliwek. Niekiedy można nadać kwaskowatego polotu dodając do sosu odrobinę octu. Najczęściej do sałatek warzywnych dodajemy sos majonezowy, ale coraz częściej zaczynamy się przekonywać do sosu czosnkowego. Robimy go wiec z jogurtu naturalnego, kefiru czy śmietany, dodajemy posiekane ząbki czosnku, świeży lub suszony koperek, a dla wzmocnienia jego smaku pieprz i sól. Gdy aromat nie jest wystarczający można dodać granulowany czosnek. Sosy sałatkowe mogą być także bardziej pikantne, np. do sałatki z ostrego kurczaka Sos może być wówczas pikantny z pomidorów ostrej papryczki chili. Czasami stosujemy sosy mocno ziołowe z takich ziół jak pietruszka, koper, rozmaryn czy inne, dodajemy do takiego sosu czasami przyprawy – ziół prowansalskich, która doskonale nadaje wyrazistości potrawie.