Wielu z nas na pewno słyszało o ogórkach kiszonych. Jest to tradycyjna, polska, zdrowa i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą każdy Polak próbował w swoim życiu. Są one najczęściej robione przez osoby starsze, ponieważ osoby dorosłe nie mają czasu na gotowanie tego rodzaju przysmaków. Wiele osób zadaje sobie pytanie jak zrobić ogórki kiszone. Przygotowanie ich nie należy do rzeczy najtrudniejszych.
Na samym początku należy wyparzyć słoików (3/4 litra) wkładamy baldachy kopru (najczęściej jeden na spodzie oraz drugi na samą górę). Teraz przygotowujemy ogórki. Każdego ogórka trzeba bardzo dokładnie umyć, najlepiej myć pojedynczo, aby mieć pewność, że nasze ogórki nie są brudne. Teraz wrzucamy je do przygotowanego słoika, w którym na spodzie znajduje się jeden baldach kopru i przykrywamy nasze ogórki drugim. Polecam również na górę położyć tymianek (jedna lub dwie gałązki powinny wystarczyć), jeden liść laurowy oraz 4-5 ziarenek czarnego pieprzu. Na jeden słoik należy wkroić jeden ząbek czosnku, oczywiście przed tym należy go obrać. Dodając go otrzymamy pełen aromat oraz piękny zapach. Teraz należy wlać wodę do miski (1 litr) i wymieszać ją z dwudziestoma gramami soli, czyli z jedną łyżką. Ważne jest, aby użyć wody, która ma mało lub nie ma w ogóle uzdatniaczy. Wtedy woda może zmętnieć oraz brzydko wyglądać. Proponuje użyć zwykłej wody mineralnej ze sklepu, oczywiście niegazowanej. Jeśli nie posiadamy wody mineralnej ze sklepu, możemy użyć wody przegotowanej, lecz musi być ona ostudzona. Następnie dokładnie mieszamy wszystko oraz nasze słoiki zalewamy wytworzonym roztworem. Teraz nasz słoik musimy bardzo mocno zakręcić. Niektórzy ludzie dodają łyżeczkę cukru do środka słoika, lecz moim zdaniem nie poprawia to ich smaku.
Pamiętajmy, aby ogórki, które kisimy nie były stare. Starajmy się kupić jak najbardziej świeże ogórki. Aby rozpoznać ogórki stare należy ucisnąć ogórka oraz zobaczyć czy na końcach nie jest on przesuszony i miękki. Jeśli jest nie radzę go kupować oraz dodawać do słoika, ponieważ może on zepsuć smak pozostałych ogórków.