Ostatnie badania opinii publicznej wyraźnie pokazują, że zioła to dla sporej części naszego społeczeństwie niestety nadal tylko „dodatek“, a więc coś, co nie ma większego znaczenia i jest pozbawione jakiegoś większego wpływu na to, co nazywamy charakterem potrawy. Niektórzy komentatorzy próbują nas przekonać, że nie powinniśmy zbytnio martwić się wynikami tych badań, ponieważ taki stosunek do roli, jaką odgrywają wszelkie zioła czy przyprawy, miałby być jakoś organicznie wpleciony w naszą tradycję kulinarną, która, rzekomo, jest w tym aspekcie całkiem odmienna od innych tradycji, na przykład od kuchni orientalnej. Takie stwierdzenia, choć mają pozór prawdy, są rzecz jasna wierutną bzdurą: to oczywiście fakt, że w dzisiejszej polskiej kuchni zioła raczej nie odgrywają roli zbyt istotnej, ale przecież współczesna polska kuchnia ma raczej niewiele wspólnego z naszą dobrze pojętą tradycją kulinarną, która, wprost przeciwnie, zawsze przyznawała wszelkim ziołom i przyprawom miejsce naprawdę ważne.

bytovia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ