W naszej codziennej diecie bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Chcąc wprowadzić zdrowe składniki odżywcze powinniśmy codziennie zjadać owoce i warzywa, które dostarczą nam niezbędnych witamin, a także minerałów. Jednym z takich produktów jest banan, którego jedzenie może ci przynieść mnóstwo korzyści. Sprawdź, jakich!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/ile-kalorii-ma-banan/
Bardzo zdrowy owoc
Banan to owoc, który zawiera wiele składników mineralnych, a także witamin. Jego dobre działanie na nasze zdrowie poznano już tysiące lat temu, a sama uprawa bananów miała miejsce już ponad 7000 lat temu w Malezji, a dalej dotarły one do Indii, a następnie przez Bliski Wschód do Afryki, gdzie są uprawiane do tej pory!
Współcześnie banany rosną również w Azji i w Australii. Banany zrywa się, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe, a następnie załadowuje do statków z odpowiednimi warunkami do ich przewozy, a więc z chłodniami, aby nie dopłynęły do Europy w stanie przejrzałości. Przejrzałe banany nie posiadają bowiem takich właściwości odżywczych, jak w stanie dojrzałości.
Co dobrego ma w sobie banan?
Banany mają mnóstwo witamin, w tym najważniejszych dla naszego organizmu, a więc A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym nie brak im błonnika, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, wapń oraz mnóstwo potasu.
W 100 gramach banana znajdziesz aż 358 mg potasu! Czyli w jednym bananie znajdziesz mnóstwo tego ważnego minerału. Banany również doskonale sprawdzają się przy obniżeniu cholesterolu, dzięki sporej zawartości pektyn, które należą do rodzaju błonnika pokarmowego.
Banany także świetnie się sprawdzą w diecie nadciśnieniowców, gdyż przez dużą zawartość potasu w swoim składzie, który ma niską zawartość sodu, zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Poza tym pomagają one również w walce z wrzodami oraz biegunką u dzieci. A skórka banana to świetny sposób na kurzajki, ukąszenia komarów, a nawet wybielanie zębów!
Przeczytaj też: http://www.otoli.pl/co-jesc-po-treningu-wieczorem/