Smak i aromat pobudza nasz zmysły, dzięki temu umiemy rozpoznawać wszelkie dodatki, które wykorzystujemy do potraw. Za pomocą zmysłu smaku jak również węchu jesteśmy w stanie określić, czy dana potrawa nam smakuje, czy mieszanka ziół jest odpowiednia, czy konsystencja jest równie znakomita. W zależności od tego co gotujemy, co pieczemy i przyrządzamy, w trakcie gotowania próbujemy czy zupa jest dobra na słoność, czy nie jest za pieprzna, czy mięso jest rzeczywiście aromatyczne, dopieczone, i miękkie. Każdy ma inny gust, jeśli chodzi o jedzenie, i nie każdemu będą pasowały ostre potrawy, i nie każdy będzie preferował łagodne. Każdej porze roku odpowiadają inne smaki i aromaty. W zależności od tego co mamy w zanadrzu przygotowujemy posiłki, z tego co znajdziemy na ogrodzie, czy w sklepie. Produkty sezonowe skłaniają nas to tworzenia nowych kompozycji zapachowych i smakowych. Na Wielkanoc będzie głównie dominował mazurek (jeśli chodzi o ciasta), na Boże narodzenie przyprawy korzenne, cynamon i miód, wykorzystywany również do pieczenia pierników. Jak widzimy jest wiele pomysłów wykorzystywanych do stworzenia w kuchni czegoś smacznego i dobrego, wystarczy tylko pomysł, żeby móc go zrealizować.

otoli.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ