W wielu krajach egzotycznych, są wykorzystywane ostre przyprawy do przyrządzania potraw tradycyjnych, podawanych w porze obiadu, lub kolacji. Wielu osobom ostre potrawy smakują, inni natomiast wola łagodniejsze odmiany dań, które nie zawierają np. chilli, czy innych ostrych ziół i przypraw, nadających potrawom całkiem innego, unikalnego smaku. Polska kuchnia nie należy do najostrzejszych, jednak jest oceniana na bardzo kaloryczną, i tłustą. Natomiast kuchnia chińska czy japońska a nawet węgierska jest kuchnia lubiącą ostre smaki, i w nich gustującą. Wykorzystywane są głównie przyprawy egzotyczne jak również znane nam papryczki. Oprócz tego bardzo istotne są również przyprawy dodatkowe tj. imbir, cynamon, curry, czy sos sojowy. Przeglądając przepisy kuchni japońskiej lub chińskiej możemy zauważyć, że do wykonania dań bardzo często są wykorzystywane owoce morza, albo mięso drobiowe oraz ryż. Ostre smaki są spotykane również w kuchni indyjskiej i tureckiej. Dlatego osoby, które lubią pieprz, ostrą paprykę, czy inne dodatki, wykorzystywane także w umiarze w polskich daniach z pewnością powinny się przekonać o smakach orientalnych budzących nieopisane wrażenia podczas ich smakowania. Są to z pewnością inne smaki, niż do których jesteśmy przyzwyczajeni.

chreduta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ