To podstawowy element strukturalny, bardzo ważny dla naszego organizmu. Nierzadko rola białka jest niedoceniana. Mamy tendencję do ograniczania spożywania białek.

Białka są niezwykle dla nas ważne, ponieważ warunkują wzrost naszego organizmu. Szczególnie ważne są w okresie wzrostu. Wpływają również na budowę naszych włosów, skóry, czy paznokci.

Skutki niedoboru białka mogą być poważne. To między innymi ograniczenie wzrostu, niedokrwistość, upośledzenie procesów trawiennych i wiele, wiele innych.

Komponując jadłospis warto pamiętać by spożywać zarówno białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Codzienne, zalecane spożycie białek to 1 gram na 1 kilogram masy ciała.
Istnieje wiele źródeł białka zwierzęcego. Znajdziemy je w mięsie (cielęcina, wołowina, drób, dziczyzna) w nabiale oraz jajach, w rybach takich jak łosoś, śledź, tuńczyk, mintaj i dorsz.

Jeśli chodzi o białka roślinne, to znajdziemy je w amarantusie, komosie, fasoli, grochu, soji, soczewicy, ciecierzycy, orzechach oraz migdałach.

podolodzy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ