Rośliny zielarskie możemy podzielić na trzy rodzaje, w skład których wchodzą :lecznicze, przyprawowe oraz olejkodajne. Wielu miłośników ziół uprawia zioła na w swoim ogrodzie. Te pochodzące z upraw to przede wszystkim: bazylia pospolita, kminek zwyczajny, konwalia majowa, kozłek lekarski, rumianek pospolity, prawoślaz lekarski, szałwia lekarska, mięta pieprzowa i kilka innych. Zioła uprawne znalazły swoje miejsce nawet w niewielkich ogródkach. Coraz więcej ludzi pasjonuje się ich uprawą, dlatego, ze ich moc jest coraz bardziej doceniana. Zioła są najsmaczniejsze, zanim zakwitną. Latem warto wykorzystywać je świeże, a na zimę suszyć lub zamrażać. Najlepiej zrywać je podczas suchej pogody oraz ścinać  je nożyczkami lub ostrym nożem. Po zebraniu ziół należy je opłukać zimna wodą. Po czym suche rośliny rozdrabniamy ręcznie, usuwając z nich co grubsze pędy. Najlepiej przechowywać je w szczelnych pojemnikach z ciemnego szkła lub blachy. Tylko w ten sposób mogą zachować prawdziwe walory smakowe i właściwości.

morzeurody.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ