To piękne, ogromne i łagodne morskie stworzenie znalazło swoich miłośników nie tylko w zakresie ochrony gatunku, ale znalazło się w kręgu zainteresowania smakoszy. Jeszcze w połowie ubiegłego wieku zainteresowanie kulinarne rekinem wielorybim było bardzo małe, rekiny uważane były za gorszy gatunek pożywienia, ale okazało się, że mięso rekina wielorybiego jest delikatne, bardzo smaczne, a wszystkie części tego dużego zwierzęcia mogą być prawie w całości wykorzystane, pod względem ekonomicznym, połowy rekinów wielorybich stały się opłacalne. I tak, w krótkim czasie trzeba było wprowadzić w wielu miejscach całkowite zakazy połowu rekinów, ponieważ zagrażały one populacji tych pięknych zwierząt. Kilka azjatyckich krajów ma obecnie określony limit połowu, ale prawdopodobnie, jak w wielu innych przypadkach, nielegalne połowy zabezpieczają tamtejsze restauracje i zapotrzebowanie na to mięso. Zainteresowanie rekinem wielorybim nie zaczęło się nagle. Tajwan zaczął szeroko promować żywność pochodzącą z mórz i oceanów, jako łatwo dostępna, zdrową i stosunkowo tanią, a taka reklama doprowadziła do rekina wielorybiego na talerz. Populacje tuńczyków są mocno przetrzebione, ceny najlepszych okazów osiągają niebotyczne kwoty, a póki co, kilogram steka z rekina wielorybiego można kupić za kilkanaście dolarów.

centerfence.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ