Polacy fascynują się daniami pokroju pizzy, spaghetti lub pikantnych nachos, ślimaków. Nie doceniamy naszej polskiej tradycyjnej kuchni. W restauracji mając do wyboru lasagne lub bigos – oczywistym jest wybór Polaka, który bierze potrawę numer jeden. Lokale oferujące czysto polską kuchnię cieszą się dużą popularnością wśród obcokrajowców. Pytając ludzi zza granicy, jakie danie w Polsce najlepiej im smakowało, częstą odpowiedzią bywają flaki lub bigos. Co te potrawy mają w sobie, że Europejczycy i ludzie świata tak upodobali sobie to w Polsce? Nasze dania mają specyficzny smak i są robione w prostych produktów. Każde posiada unikalną paletę smaków. Przykładowo kuchnia włoska bazuje na makaronach – Włosi mają dość tego samego, jedynego składnika obecnego w każdym daniu. Nasza ojczysta kuchnia oferuje dania bazujące na różnych reagentach, które to stanowią unikalność wśród wszystkich potraw. Dla nas – tradycyjny bigos lub barszcz z grzybów to dania, które u niektórych wywołują odruch wymiotny. Jestem pewien, że w chwili otworzenia restauracji za granicą i wprowadzeniu tam polskich smacznych potraw – interes ruszyłby jak z procy. Skąd ta pewność? Kuchnia ojczysta jest dla obcokrajowców czymś nieznanym i unikalnym, z samej ciekawości klienci przychodziliby próbować, co byłoby równoznaczne z szybkimi powrotami na tradycyjny polski obiad.

yummie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPieczenie
Następny artykułSmaki i aromaty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ