Warto się z całą pewnością zastanowić nad tym, skąd wzięły się kubki smakowe i dlaczego mamy możliwość wyczuwania smaku jedzenia. A jest to bardzo prosty mechanizm – kubki smakowe mamy przede wszystkim po to, by mieć szansę na ocenę, czy to, co jemy jest dla nas zdrowe i nie jest zepsute, czy też nie. Za smaki właściwe uznajemy z góry te powiązane ze słodyczą i słonością, ponieważ one zdają się być dla nas w największym stopniu naturalne. Warto jednak pamiętać, że gorycz i kwaśność, których wielu z nas nie lubi, przez setki lat były synonimem jedzenia trującego, bądź też zepsutego. Stąd też nasza niechęć do tego typu smaków, nawet w potrawach, które zepsute, ani też trujące nie są. Jak więc widać, mechanizmy związane z identyfikacją smaków są dość ciekawe i z całą pewnością należy im się przyjrzeć lepiej, by pojąć dobrze ich specyfikę działania pod każdym względem. Dziś bowiem, smak potrawy jest dla nas nadal niezwykle istotnym elementem przyjemności z jedzenia i nadal warto nań zwrócić uwagę za każdym razem.

30wtrampkach.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ